Βασίλης Σαμούρκας

Δημοσιογράφος, New Media, Digital Journalism

Τα δαχτυλικά αποτυπώματα «σκοτώνουν» τους κωδικούς;

Η αποκάλυψη του νέου συστήματος αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων που η Appleλάνσαρε μετά την παρουσίαση του iPhone 5S προκαλεί πολλά ερωτήματα, με το κυριότερο όλων να αφορά το μέλλον των κωδικών ασφαλείας στο διαδίκτυο.

Ο αισθητήρας του Home button στο καινούριο iPhone δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να ξεκλειδώνει τη συσκευή, να αγοράζει τραγούδια από το iTunes και γενικά να κάνει ότι κάνει ο καθένας κοινός θνητός μέχρι σήμερα, αλλά… βιομετρικά!

Η μέθοδος αυτή δεν είναι καινούρια, μιας και από τις αρχές του 20ου αιώνα η Σκότλαντ Γιαρντ χρησιμοποιεί τα δαχτυλικά αποτυπώματα ως μέθοδο ταυτοποίησης, ενώ δεν είναι λίγοι και οι Η/Υ, ειδικά στον επιχειρηματικό τομέα, οι οποίοι λειτουργούν εδώ και χρόνια με τέτοιου είδους αισθητήρες.

«Η βιομηχανία (smartphones) ανέμενε πολύ καιρό μία εξέλιξη σαν αυτή», είπε στο BBC ο Μαρκ Λόκι, διευθυντής σύνταξης της ιστοσελίδας Planet Biometrics αμέσως μετά την είδηση της νέας λειτουργίας του iPhone 5S.

Τα πράγματα, βέβαια, ήταν κάπως γνωστά -τουλάχιστον στους μυημένους του χώρου- από τον Ιούλιο του 2012, όταν η Apple εξαγόρασε την εταιρεία ασφαλείας κινητών τηλεφώνων Authentec, για 356 εκατ. δολάρια.

Παρόλα αυτά, τα ερωτηματικά αλλά και τα εμπόδια είναι αρκετά. Οι καιρικές συνθήκες ή ακόμη κι ένα κόψιμο στην άκρη του δαχτύλου, είναι πιθανό να απαγορεύσουν την πρόσβαση στο ίδιο μας το κινητό! Η Apple λογαριάζει να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο, με λεπτομερές «υποδερμικό σκανάρισμα στα στρώματα του δέρματος».

Ο καθηγητής επιστήμης Η/Υ στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Δρ. Άντριου Μάρτιν, παρατηρεί ότι «είναι αναμφισβήτητο πως οι αισθητήρες δαχτυλικών αποτυπωμάτων δεν είναι απολύτως ασφαλείς».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι μία άλλη εποχή, πιο «ήσυχη» όσον αφορά το ευαίσθητο κομμάτι των παρακολουθήσεων προσωπικών δεδομένων, η προοπτική της αποθήκευσης των δαχτυλικών αποτυπωμάτων σε συσκευές καθημερινής χρήσης θα ακουγόταν συναρπαστική.

Όμως, μετά από τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τη δράση της NSA και άλλων κρατικών υπηρεσιών, πολλοί είναι αυτοί που παρουσιάζονται τουλάχιστον «μαγκωμένοι».

(Ημ/νία δημοσίευσης: 14-9-2013)

Advertisements

Information

This entry was posted on September 14, 2013 by in FortuneGreece.com and tagged , .