Βασίλης Σαμούρκας

Δημοσιογράφος, New Media, Digital Journalism

Αντίο IsoHunt…

Το ποσό των 110 εκατ. δολαρίων προς την Κινηματογραφική Ένωση Αμερικής (MPAA) μετά από δικαστική απόφαση, καλείται να πληρώσει ο Καναδός ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας IsoHunt, Gary Fung.

Ο πρόεδρος της MPAA χαρακτήρισε ένα «μεγάλο βήμα» την απόφαση αυτή, ενώ σε ανάρτηση του στο ίντερνετ ο Fung έγραψε «είναι πολύ σκληρό να βλέπω το “μωρό” μου να χάνεται».

Το IsoHunt στην κεντρική του σελίδα έχει ένα γράμμα του ιδρυτή της στο οποίο περιγράφει τις δικαστικές διαμάχες, τα άρθρα για τον περιορισμό των πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο τα οποία προσπάθησαν να περάσουν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ αλλά και την απόφαση της Google να συνδράμει στην καταπολέμηση των ιστοσελίδων που περιέχουν torrents.

Στη λίστα των κολοσσών του Χόλιγουντ όπου βρίσκονται απέναντι στον Fung είναι, μεταξύ άλλων, οι Disney, Paramount και Twentieth Century Fox. «Πολέμησα όσο μπορούσα για να παραμείνω μέχρι το τέλος πιστός στις αρχές μου», δήλωσε.

Όπως ο ίδιος ο ιδρυτής του γράφει, το IsoHunt ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια κι έξι μήνες σαν χόμπι την περίοδο όπου φοιτούσε στο πανεπιστήμιο, αλλά «κατέληξε να είναι πολλά περισσότερα».

Σύμφωνα με τα αρχεία του, το δικαστήριο αντιλαμβάνεται πως ο Fung δεν μπορεί να πληρώσει ένα τόσο μεγάλο ποσό, γι’ αυτό και η χρηματική ποινή αναμένεται να περιοριστεί στα δύο με τέσσερα εκατομμύρια δολάρια.

Μετά τις διώξεις στους ιδρυτές του Megaupload και το κλείσιμο του Pirate Bay στο Ηνωμένο Βασίλειο, το IsoHunt αποτελεί μία ακόμη διωκόμενη πλατφόρμα φιλοξενίας εκατοντάδων χιλιάδων torrents, τα οποία περιέχουν ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, μουσική, προγράμματα και πολλά ακόμη.

Η υπερασπιστική γραμμή του Fung βασίστηκε στο γεγονός ότι κανείς από τους ανθρώπους της σελίδας του δεν ανέβασε ο ίδιος υλικό χωρίς πνευματικά δικαιώματα, κάτι το οποίο το κάνουν αποκλειστικά οι χρήστες του ίντερνετ. Το επιχείρημα αυτό δεν το δέχθηκε τελικά το δικαστήριο.

(Ημ/νία δημοσίευσης: 19-10-2013)

Advertisements

Information

This entry was posted on October 19, 2013 by in FortuneGreece.com and tagged .