Βασίλης Σαμούρκας

Δημοσιογράφος, New Media, Digital Journalism

Χιλιάδες αιτήματα των ΗΠΑ στην Apple για παράδοση προσωπικών δεδομένων

Την ώρα που ξετυλίγεται το κουβάρι αποκαλύψεων σχετικά με τις παρακολουθήσεις κυβερνησεων από την αμερικανική NSA, η Apple ανακοίνωσε σήμερα ότι τους τελευταίους έξι μήνες έχει δεχθεί χιλιάδες αιτήματα για παροχή προσωπικών δεδομένων από κυβερνήσεις ολόκληρου του πλανήτη.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία προέβη σε έναν αριθμό μεταξύ χιλίων και δύο χιλιάδες αιτημάτων, από τις αρχές του 2013 μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Ο αριθμός των λογαριασμών που αφορούσαν τα κυβερνητικά αιτήματα κυμαίνονται μεταξύ των 2.000 και 3.000, ενώ όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, τα στοιχεία που παραδόθηκαν αφορούν «από μηδέν ως χίλιους λογαριασμούς».

Είναι η πρώτη φορά που η Apple προχωρά σε τέτοιου είδους αποκαλύψεις, δίχως όμως να έχει τη νομική δυνατότητα να ανακοινώσει τον ακριβή αριθμό των αιτημάτων που προήλθαν από την αμερικανική υπηρεσία εθνικής ασφαλείας (NSA).

Όπως είπαν οι άνθρωποι της εταιρείας, στις όποιες απαντήσεις απέστειλαν στις κυβερνήσεις, περιέλαβαν πληροφορίες που αφορούν το όνομα και τη διεύθυνση που έχουν δηλωθεί στους λογαριασμούς του iTunes και του iCloud του εκάστοτε χρήστη. «Σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις μας ζητήθηκε να αποστείλουμε αποθηκευμένες φωτογραφίες ή email», διεμήνυσε η Apple.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήρθε δεύτερο μετά τις ΗΠΑ, με 127 αιτήματα, ενώ στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται οι Ισπανία, Γερμανία και Αυστραλία.

Επειδή η Apple δεν θεωρείται μια εταιρεία με βάση την ενασχόληση της με τον τομέα των πληροφοριών, η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων «αφορούσαν πληροφορίες σχετικά με κλεμμένες συσκευές», υποστήριξαν οι άνθρωποι της.

Λίγους μήνες νωρίτερα, οι Google και Microsoft ενώθηκαν ενάντια στα χιλιάδες αιτήματα της αμερικανικής κυβέρνησης για να αποκαλύψουν προσωπικά δεδομένα των πελατών τους, κίνηση που προήλθε έπειτα από τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων από τον πρώην συνεργάτη της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν.

(Ημ/νία δημοσίευσης: 6-11-2013)

Advertisements

Information

This entry was posted on November 6, 2013 by in FortuneGreece.com and tagged .