Βασίλης Σαμούρκας

Δημοσιογράφος, New Media, Digital Journalism

Τι να κάνεις το παλιό σου iPhone

Τα υψηλού επιπέδου smartphones τελευταίας γενιάς -μεταξύ αυτών και το iPhone– διατηρούν μία αξιοπρόσεχτη αξία μεταπώλησης και χρήσης, μιας και αποτελούν συσκευές οι οποίες παρότι είναι «παλιές», εξακολουθούν να αντέχουν στο χρόνο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ask.com, το 46%  των κατόχων παλαιών iPhone σκοπεύουν να αγοράσουν τα νέα μοντέλα 5S και 5C. Κι επειδή στην προκειμένη περίπτωση κανένα από τα προηγούμενα μοντέλα –από το iPhone 4 και πέρα- δεν είναι αυτό που λέμε «παλιατζούρες», ιδού μερικοί τρόποι που μπορούν να αξιοποιηθούν:

Πουλήστε το
Αυτός είναι και ο πιο προφανής τρόπος να κερδίσετε χρήματα για να τα χρησιμοποιήσετε στην αγορά του νέου μοντέλου της Apple. Ανά διαστήματα τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών στην Ελλάδα κάνουν προσφορές απόσυρσης των παλιών μοντέλων, με αντάλλαγμα επιταγές οι οποίες εξαργυρώνονται μόνο με την αγορά μιας άλλης συσκευής – στις ΗΠΑ αυτό αποτελεί μόνιμη πολιτική όλων των μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων της χώρας. Αντίστοιχα, βέβαια, υπάρχουν και οι online πλατφόρμες πώλησης, σαν το ebay, ενώ σύνηθες είναι και το φαινόμενο αγγελιών σε σάιτ, εφημερίδες κλπ. Ένα iPhone 4 σε πολύ καλή κατάσταση μπορεί να «πιάσει» και το 1/3 της τιμής του iPhone 5S (200-250€ τα 8GB), ενώ το iPhone 5 πωλείται ακόμη και πάνω από 350 ευρώ. Φυσικά, όσο ανεβαίνει η χωρητικότητα του, τόσο θα αυξάνεται κι η τιμή του. Απαραίτητη προϋπόθεση να είναι σε άριστη κατάσταση.

Δωρίστε το για καλό σκοπό
Αν δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για χρήματα, καλό θα ήταν να σκεφτείτε και την πιθανότητα να δωρίσετε το παλιό σας iPhone σε κάποιο σχολείο ή ίδρυμα, το οποίο συγκεντρώνει συσκευές τεχνολογίας για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Επειδή δεν υπάρχει οργανωμένη κίνηση -κρατική ή ιδιωτική- που να προχωρά σε τέτοιου είδους συστηματοποιημένες ενέργειες ολόκληρο τον χρόνο, ρωτήστε οι ίδιοι στις τοπικές σας κοινωνίες αν υπάρχει ανάγκη.

Φορητό Ηχοσύστημα
Όσο παλιό κι αν είναι, το παλιό σας iPhone μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ως iPod, για να ακούτε τη μουσική που θέλετε δίχως να χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε για τίποτε άλλο. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να συνδεθείτε μέσω WiFi με το iTunes στο σπίτι ή να αξιοποιήσετε τα έξτρα ηχεία που μπορεί να αγοράσατε, για να μετατρέψετε το παλαιότερο μοντέλο σε μόνιμη μουσική συντροφιά. Αν επιπλέον έχετε σύγχρονο ηχοσύστημα στο αυτοκίνητό σας και μπορείτε να συνδέσετε το iPhone, τότε να ένας λόγος παραπάνω για να το κρατήσετε για πάντα.

Έξτρα κάμερα
Μιας και ήδη είπαμε ότι το iPhone 4/4S δεν είναι και τόσο παλιό (για το iPhone 5 δεν τίθεται καν θέμα), τότε μπορείτε να το μετατρέψετε σε μια πρώτης τάξεως κάμερα. Όλες οι γνωστές φωτογραφικές εφαρμογές λειτουργούν μια χαρά, ενώ ακόμη και το μοντέλο με τη μικρότερη χωρητικότητα φτάνει και περισσεύει για να αποθηκεύσει τεράστιο αριθμό φωτογραφιών. Οι πιο… ψαγμένοι, μπορούν να μετατρέψουν το παλιό τους iPhone σε κάμερα ασφαλείας με το Presence, και να παρακολουθούν μέσω WiFi ζωντανή εικόνα από τον χώρο τους – τον δικό τους χώρο όμως όχι πουθενά αλλού, γιατί τότε θα έχουν μπλεξίματα.

Χαρίστε το
Δεν είναι αμαρτία να χαρίζουμε πράγματα αν δεν τα χρειαζόμαστε. Χαρίστε το εκεί που ξέρετε ότι θα πιάσει τόπο. Αρκεί να είναι σε καλή κατάσταση, γιατί τότε όχι μόνο θα γίνετε ρεζίλι, αλλά τα αγαπημένα σας πρόσωπα μπορεί να μην είναι από τούδε και στο εξής τόσο… αγαπημένα.

(Ημ/νία δημοσίευσης: 9-11-2013)

Advertisements

Information

This entry was posted on November 9, 2013 by in FortuneGreece.com and tagged , , .