Βασίλης Σαμούρκας

Δημοσιογράφος, New Media, Digital Journalism

Το… OSX της Βόρειας Κορέας

Το «Κόκκινο Αστέρι» της Βόρειας Κορέας μοιάζει όλο και περισσότερο στο λογισμικό που φέρουν όλοι οι Η/Υτης Apple.

Το Red Star OS βρίσκεται εγκατεστημένο σε υπολογιστές βιβλιοθηκών και σχολείων και από την πρώτη ματιά φαίνονται οι ομοιότητές του με το «original» λογισμικό. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από τον επιστήμονα Will Scott στο blog NorthKoreaTech μαρτυρούν του λόγου το αληθές.

Πρόκειται για την τρίτη του έκδοση. Το 2010 ένας Ρώσος φοιτητής διέρρευσε φωτογραφίες του Red Star OS 2.0 το οποίο έμοιαζε πολύ με τα Windows.

Το «Κόκκινο Αστέρι» είναι το επίσημο «καμάρι» της χώρας, μιας και έχει δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου εντός των βορειοκορεατικών συνόρων. Φυσικά, έχει προσαρμοστεί πλήρως στα «ευαίσθητα» δεδομένα της χώρας. Έτσι λοιπόν το έτος που αναγράφεται δεν είναι το 2014, αλλά το 103, όσα και τα χρόνια από τη γέννηση του πρώην ηγέτης της χώρας, Κιμ Ιλ-Σουνγκ, παππού του σημερινού της επικεφαλής, Κιμ Γιογκ Ουν.

Ο τελευταίος, από τότε που ανέλαβε τα ηνία, έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα τεχνολογικής ανάπτυξης της χώρας. Τους τελευταίους μήνες η Βόρεια Κορέα παρουσίασε τα δικά της smartphone και tablet, τα οποία μάλιστα «τρέχουν» με Android, παρά το γεγονός ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η κατασκευή τους πραγματοποιήθηκε στην Κίνα.

(Ημ/νία δημοσίευσης: 6-2-2014)

Advertisements

Information

This entry was posted on February 6, 2014 by in FortuneGreece.com and tagged .