Βασίλης Σαμούρκας

Δημοσιογράφος, New Media, Digital Journalism

Η Μέρα που η Google την Είπε στη Ρωσία

Ό, τι κι αν έχουμε να προσάψουμε στην Google για τις δικαστικές της διαμάχες, τις φορολογικές ατασθαλίες, τον αθέμιτο ανταγωνισμό ή άλλες «σκιές» στο πρόσφατο παρελθόν της, σήμερα οφείλουμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω μπροστά στο «χουνέρι» που επιφύλασσε την πρώτη μέρα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι.

«Ο αθλητισμός είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Κάθε άτομο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αθλείται, χωρίς να υφίσταται διακρίσεις και με βάση το Ολυμπιακό πνεύμα, που απαιτεί αμοιβαία κατανόηση στο φρόνημα της φιλίας, της αλληλεγγύης και της ευγενούς άμιλλας.», γράφει κάτω από το «Περήφανο» doodle της, ζωγραφισμένο στα χρώματα του «Ουράνιου Τόξου», του συμβόλου-έκφρασης της διαφορετικότητας.

Πρόκειται για απόσπασμα του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη που εντέχνως υπενθυμίζει σε ολόκληρο τον πλανήτη ότι οι διακρίσεις με βάση τη σεξουαλική προτίμηση, το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία ή το φύλο, δεν έχουν καμία θέση στις σύγχρονες κοινωνίες.

Το παράδειγμα της Google δεν αποτελεί μοναδικό δείγμα γραφής στη αντι-ομοφυλοφιλική νομοθεσία που διέπει τη Ρωσική Ομοσπονδία. Τον Δεκέμβρη του 2013, ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε ότι επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής δεν θα είναι ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και κάποιο άλλο ανώτερο πολιτικό πρόσωπο ή η Πρώτη Κυρία. Θα είναι τρεις δύο ομοφυλόφιλοι αθλητές.

O αθλητής του καλλιτεχνικού πατινάζ Brian Boitano και η αθλήτρια του χόκεϊ επί πάγου Vaitlin Cahow, θα βρεθούν μπροστά στον πρόεδρο Πούτιν για να του υπενθυμίσουν με την παρουσία τους τα λόγια του Ολυμπιακού Χάρτη. Γεγονός που ο Ρώσος πρόεδρος δε φάνηκε να συμμερίζεται. Στις 17 Ιανουαρίου 2014, εν μέσω σφοδρών επιθέσεων για την ομοφοβική πολιτική του επίσημου ρωσικού κράτους, δήλωσε ότι «δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους ομοφυλόφιλους, φτάνει να αφήσουν ήσυχα τα παιδιά μας».

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει διαλέξει για μια ακόμη φορά στο παρελθόν να προκαλέσει την κοινή λογική αναφερόμενος στη θρυλική μουσική μορφή του Pyotr Tchaikovsky. Ήταν Σεπτέμβρης του 2013 όταν ο ηγέτης του ρωσικού κράτους δήλωνε υπερήφανος πως «μπορεί (ο Tchaikovsky) να ήταν ομοφυλόφιλος, όμως εμείς οι Ρώσοι τον αγαπάμε». Δύο εβδομάδες μετά τη δήλωση του Ρώσου προέδρου, ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Vladimir Medinsky, «ομολογούσε» ότι «ο Tchaikovsky δεν ήταν ομοφυλόφιλος γιατί δεν υπάρχουν ντοκουμέντα που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο».

Η ειρωνεία της ιστορία αυτής έγκειται στο γεγονός ότι ο ρωσικός νόμος του Ιουνίου του 2013 που απαγορεύει την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» έπιασε στην τσιμπίδα του ακόμη και την ημικρατική κινηματογραφική παραγωγή για τον μεγαλύτερο συνθέτη της ρωσικής ιστορίας, η ταινία του οποίου έχει υποστεί «αλλοίωση» όσον αφορά τις σεξουαλικές προτιμήσεις του. Κάτι που μερικοί από τους συντελεστές της κατήγγειλαν από το φθινόπωρο του 2013. Όπως φάνηκε όμως κι από την εξέλιξη της υπόθεσης, η γραμμή του Ρώσου υπουργού Πολιτισμού «πέρασε». Η ομοφυλοφιλία του Tchaikovsky είναι, σύμφωνα με την ταινία, ένας «μύθος».

Εκτός από την Google, κι άλλες φωνές διαμαρτυρίας ενώνονται απέναντι στον ρατσιστικό νόμο της «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας». Το βρετανικό κανάλι Channel 4 έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το νέο του logo. Ο κλασσικός αριθμός «4» δεν είναι πλέον μοβ, αλλά βαμμένος στα χρώματα του «Ουράνιου Τόξου».

Ο «περίφημος» ρωσικός ρατσιστικός νόμος φέρει ως δικαιολογία «τον κίνδυνο διαφθοράς των νέων από αφύσικες σεξουαλικές διδαχές». Κυβέρνηση και ολυμπιακή οργανωτική επιτροπή τρέμουν τις προγραμματισμένες διαμαρτυρίες ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις ημέρες των Αγώνων, όταν τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη θα είναι στραμμένα στο Σότσι. «Κανείς δεν υφίσταται διακρίσεις στη χώρα. Παρόλα αυτά, η πολιτική προπαγάνδα απαγορεύεται κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων», δήλωσε λίγες ώρες πριν την τελετή έναρξης ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Dmitry Kozak.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επέλεξε λίγο πριν την αυγή του 2013 τη «Σολομώντεια λύση». Σύμφωνα με τις οδηγίες της, κάθε αθλητής θα έχει το δικαίωμα να «πει ελεύθερα τη γνώμη του», αρκεί αυτό «να μη γίνει στις διαπιστευμένες (ολυμπιακές) ζώνες».

Σύμφωνα με το άρθρο 50 των κανόνων της Επιτροπής «δεν επιτρέπεται (κατά τη διάρκεια Ολυμπιακών Αγώνων) κανένα είδος διαδηλώσεων και διασποράς πολιτικής, θρησκευτικής ή φυλετικής προπαγάνδας». Οι «ζώνες διαμαρτυρίας», που υποσχέθηκε η ρωσική πλευρά τον Δεκέμβριο του 2013, θα αποδείξουν στην πράξη αν θα ακολουθήσουν την περπατημένη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Την τελευταία Ολυμπιάδα που εφάρμοσε αυτό το μέτρο. Μέχρι την επόμενη.

(Ημ/νία δημοσίευσης: 7-2-2014)

Advertisements

Information

This entry was posted on February 7, 2014 by in Vice and tagged , .