Βασίλης Σαμούρκας

Δημοσιογράφος, New Media, Digital Journalism

Εναλλακτικές για Όσους Μισούν το Facebook

Επειδή στην «πιάτσα» δεν κυκλοφορούν μόνο το Facebook, το twitter και το LinkedIn, εμείς διαλέξαμε τρία social networks που έχουν κάτι να πουν, μιλήσαμε με τους συντελεστές τους, και σας τα παρουσιάζουμε.

Αγνή δικτύωση, επαγγελματική ανάδειξη, στροφή στο mobile, σεβασμός στην ιδιωτικότητα και αμεσότητα είναι τα χαρακτηριστικά που λείπουν από τα «μεγάλα» social networks που όλοι γνωρίζουμε. Βέβαια, το τι είναι πραγματικά δημοφιλές και τι όχι δεν το ορίζουν ούτε οι τιμές των μετοχών, ούτε οι διαφημίσεις, αλλά οι ίδιοι οι χρήστες.

Path – Γράψε τα Like εκεί που ξέρεις

Ένα ιδιωτικό social network, χωρίς διαφημίσεις και advertorials, με στόχο τη διάδραση και την άμεση επαφή, χωρίς την αναζήτηση πλαστής δημοφιλίας. Αυτή η startup υμνήθηκε από τους New York Times και το Forbes ως ένα από τα πιο hot εγχειρήματα της τριετίας. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Dani Metz, εξηγεί τι ήταν αυτό που έκανε τον Dave Moris, συν-ιδρυτή του Path, να αφήσει την πολλά υποσχόμενη θέση του στην Facebook και να φτιάξει ένα «ιδιωτικό social network»: «Το Facebook περιγράφει τον εαυτό του ως μια εφημερίδα, το twitter ως μια πλατεία και το LinkedIn ως ένα εικονικό γραφείο, ενώ το Path προορίζεται να σε κάνει να αισθανθείς σαν το σπίτι σου».

Το Path σχεδιάστηκε το 2010 ως ένα ασφαλές μέρος που θα μοιραστείς τις ιδιωτικές στιγμές σου με αυτούς που πραγματικά θες. Όπως μου λέει ο Dani, «η ιδέα ήρθε όταν ο Dave διαπίστωσε πως δεν χρησιμοποιούσε πλέον κανένα δημοφιλές social network για να μοιραστεί προσωπικές στιγμές με τους φίλους και την οικογένειά του. Ότι βίντεο ή φωτογραφία τραβούσε, τα έστελνε μέσω μηνυμάτων. Ο ίδιος, μαζί με τον Dustin Mierau, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια απλή mobile πλατφόρμα η οποία θα παρείχε όλα τα εργαλεία για να καταγράφεις και να μοιράζεσαι αποκλειστικά με εκείνους που θέλεις κάθε σημαντική στιγμή της ζωής σου».

Τα προβλήματα στην αρχή δεν ήταν λίγα για τους ανθρώπους του Path. «Κάναμε πλάκα μεταξύ μας μιας και η πρώτη έκδοση του Path ήταν η απόλυτη εμπορική αποτυχία! Και από πλευράς σχεδιασμού αλλά και προοπτικών. Όμως από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Σήμερα το προϊόν επικεντρώνεται στο να μοιράζεσαι καθημερινά ξεχωριστές στιγμές σου. Ένα τραγούδι που άκουσες, μια στιγμιαία φωτογραφία, μια σκέψη σου. Αυτό έκανε το Path μια πλατφόρμα που τα δύο εκατομμύρια χρήστες του 2012, σήμερα να έχει ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια».

Πέρα από τα γραπτά μηνύματα και τις αποστολές εικόνας και ήχου, ξεχωριστή θέση στο Path έχουν τα stickers. Τα ξέρουμε ως emoji και emoticons, αλλά η ποικιλία που βρίσκεις στο Path Shop τα κάνει ένα βήμα πιο ελκυστικά. Το πιο σημαντικό όμως, κατά τον Dani, είναι η ιδιωτικότητα. «Όλο και περισσότεροι χρήστες ανησυχούν για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα προσωπικά τους δεδομένα. Θεωρούμε ότι η ξεκάθαρη προσέγγιση μας στα θέματα που αφορούν την ιδιωτικότητα είναι αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε. Ο κόσμος ζητά έναν απλό τρόπο να μοιράζεται τις προσωπικές του στιγμές με αυτούς που επιλέγει».

Το Path είναι αποκλειστικά φτιαγμένο για mobile συσκευές κι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ασία. Στόχος του, όπως μου λέει ο Dani, είναι «η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Αυτό που εμείς στοχεύουμε είναι εκείνους τους χρήστες που κουράστηκαν από τις πλατφόρμες των χιλιάδων φίλων και αναζητούν την πραγματική επικοινωνία που η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει».

Newsmodo – Το Facebook των δημοσιογράφων

Ξεκίνησε από εταιρεία ενός ατόμου και σήμερα φιλοξενεί πάνω από 30.000 επαγγελμετίες. Αποστολή του Newsmodo είναι να φέρει σε επαφή κινηματογραφιστές, φωτογράφους, συγγραφείς και ρεπόρτερ με εκδότες και εκδοτικούς οίκους οι οποίοι αναζητούν ιστορίες από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Οι μεγάλες μιντιακές εταιρείες μπορούν να βρουν εύκολα και γρήγορα τους ανθρώπους που χρειάζονται για να καλύψουν ένα «καυτό» θέμα σε μια απομακρυσμένη περιοχή, και οι ρεπόρτερ μια διέξοδο να δείξουν στον έξω κόσμο δείγματα της δουλειάς τους. Ο Ryan είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, και εξηγεί πώς η προσπάθεια αυτή έρχεται με σκοπό να ανατρέψει τον τρόπο που μοιραζόμαστε μέχρι σήμερα την πληροφορία.

«Ο ιδρυτής του Newsmodo, Rakhal Ebeli, πήρε μια ατομική εταιρεία και την μετέτρεψε σε ένα διεθνές πρακτορείο. Σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν υπάρχει είδηση, οι μιντιακές εταιρείες μπορούν να βρουν τους ανθρώπους που χρειάζονται για να την αναμεταδώσουν στους αναγνώστες τους».

Η αρχή έγινε τον Μάρτιο του 2013 από την Βρετανία ενώ στην πορεία η βάση της εταιρείας μεταφέρθηκε στην Μελβούρνη. Σήμερα συνεργάζεται με μερικά από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης, όπως το Associated Press, το αμερικανικό δίκτυο NBC, τις εφημερίδες The Sun, Daily Mirror, Daily Mail και πολλά ακόμη ΜΜΕ σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αρχή ήταν όπως σε κάθε παρόμοια περίπτωση: δύσκολη και κουραστική. «Αλλάξαμε πολλά στην πλατφόρμα μας τον τελευταίο χρόνο για να καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις που οι ίδιοι δημιουργήσαμε. Σήμερα κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να φτιάξει το δικό του προφίλ και να δείξει μέσα από αυτό τη δουλειά του, αναζητώντας απευθείας συνεργασίες».

Ο Rakhal Ebeli ξεκίνησε στα μέσα του 2013 ένα παγκόσμιο σαφάρι για να δείξει τι ήταν αυτό που ξεκίνησε, και κυρίως ποιο είναι το σημαντικότερο προτέρημα του Newsmodo, το οποίο -όπως μου λέει ο Ryan- είναι «η ευστροφία του και το γεγονός ότι λειτουργεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι freelancers μπορούν να αποκτήσουν βήμα πολύ μεγαλύτερο από ότι θα κατάφερναν αν δούλευαν μόνοι, ενώ οι εκδοτικές εταιρείες, τα κανάλια, οι εφημερίδες και τα ραδιόφωνα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν υψηλής ποιότητας υλικό από τα πιο απίθανα μέρη».

Η αποδοχή του κοινού ήταν εξαιρετική, περιγράφει ο Ryan, εξοικονομώντας και από τα δύο συνδιαλεγόμενα μέρη χρόνο και χρήμα. Στόχος της εταιρείας και του διευθύνοντος συμβούλου της είναι να μεγαλώσουν όσο περισσότερο μπορούν το δίκτυο τους και να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, σκεπτόμενοι πάντα με τη φιλοσοφία της digital media εποχής.

Nextdoor – Θα σας φέρει κοντά με τους γείτονες

Το ότι δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του εξασφάλισε ιδιωτική χρηματοδότηση ύψους 60 εκατ. δολαρίων, λέει πολλά για το μέλλον της πλατφόρμας. Το Nextdoor φτιάχτηκε για να φέρει τις γειτονιές πιο κοντά. Μια από τις πιο συχνές «παρενέργειες» της αποξένωσης των πόλεων είναι η αμηχανία κάθε συνάντησης με τον ιδιοκτήτη του απέναντι σπιτιού. Τον βλέπουμε να φεύγει κάθε πρωί για τη δουλειά ή να πηγαίνει τα παιδιά στο σχολείο, αλλά ποτέ δεν δείχνουμε ενδιαφέρον να μάθουμε έστω το όνομά του. Το Nextdoor στοχεύει να φέρει αυτόν τον κόσμο πιο κοντά, όπως άλλωστε –υποτίθεται πως- κάνει κάθε social network που σέβεται τον εαυτό του.

Η επικεφαλής της επικοινωνίας του Nextdoor, Kelsey Grady, θυμάται τα πρώτα βήματα της πλατφόρμας: «Ξεκινήσαμε στις 26 Οκτωβρίου του 2011 με τη φιλοσοφία να παρουσιάσουμε στο κοινό ένα social network που φέρνει τους γείτονες πιο κοντά και τους δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν για θέματα που πραγματικά τους απασχολούν. Ο κόσμος, ως επί το πλείστον, δεν γνωρίζει ποιοι ζουν γύρω του. Εμείς δίνουμε τα εργαλεία για να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση».

Στην πλατφόρμα του Nextdoor οι χρήστες μπορούν να φτιάξουν τη δική τους ιδιωτική σελίδα, την οποία αναδιαμορφώνουν κάθε στιγμή. Η σκέψη αυτή έτυχε πολύ σημαντικής ανταπόκρισης από τα αμερικανικά μέσα, με το περιοδικό Time να τη βάζει μεταξύ των 50 καλύτερων εφαρμογών για iPhone και των 50 καλύτερων website για το 2013, ενώ μέσα σε μόλις μια χρονιά κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 60 εκατ. δολάρια, τα οποία προήλθαν μεταξύ άλλων κι από τον David Sze, ενός εκ των αρχικών επενδυτών του Facebook. «Αυτή τη στιγμή περισσότερες από 29.000 γειτονιές στις ΗΠΑ και περίπου το 80% των γειτονιών του Σαν Φρανσίσκο χρησιμοποιούν το Nextdoor. Στα άμεσα σχέδια μας είναι η επέκταση εκτός των ΗΠΑ, κίνηση που τα χρήματα της τελευταίας χρηματοδότησης θα βοηθήσουν», τονίζει η Kelsey.

Με το αμερικανικό δίκτυο CNBC να αναρωτιέται αν το Nextdoor είναι το επόμενο Facebook, το social network της διπλανής πόρτας υπόσχεται απόλυτο σεβασμό στην ιδιωτικότητα, αυστηρούς ελέγχους ταυτοποίησης των χρηστών για παν ενδεχόμενο, κι ένα μέλλον το οποίο σύμφωνα με τους ανθρώπους του χώρου –και ειδικά εκείνους που δεν ρίχνουν τόσα εκατομμύρια για πλάκα- αναμένεται να γραφτεί με χρυσά γράμματα.

(Ημ/νία δημοσίευσης: 11-3-2014)

Advertisements

Information

This entry was posted on March 11, 2014 by in Vice and tagged , , .