Βασίλης Σαμούρκας

Δημοσιογράφος, New Media, Digital Journalism

Πόσο θα κοστίσει στην Manchester United o Ντέιβιντ Μόγιες;

Μπορεί τη σεζόν που μας πέρασε η Manchester United να είδε τα έσοδα της να σημειώνουν αύξηση της τάξης του 13% (363 εκατ. λίρες) και τα καθαρά της κέρδη να έφτασαν για το οικονομικό έτος 2012/13 τα 146 εκατ. λίρες, όμως η επόμενη σεζόν αναμένεται να αλλάξει άρδην.

Η αποτυχία της ομάδας να προκριθεί στο επόμενο Chmapions League για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια, θα έχει σαφές εμπορικό και οικονομικό αντίκτυπο. Από την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση της τρέχουσας σεζόν ο σύλλογος κέρδισε 29,5 εκατ. λίρες, ενώ την περασμένη είχε συγκεντρώσει 34 εκατ. και την προ-περασμένη, 51 εκατ.

Το άνοιγμα της United στην Ασία και η επταετής συμφωνία των 559 εκατ. δολαρίων με την General Motors συνιστούν μια οικονομική δικλείδα ασφαλείας, όμως τα πράγματα δεν κυλούν και τόσο καλά για την οικογένεια Γκλέιζερ, «περήφανους» ιδιοκτήτες της εμπορικότερης βρετανικής ομάδας.

Σύμφωνα με το BBC, οι κατηγορίες εις βάρος των Αμερικανών ιδιοκτητών των «Μπέμπηδων» βασίζονται κυρίως στο τεράστιο χρέος του συλλόγου -το οποίο υπολογίζεται συνολικά στα 400 εκατ. λίρες- με τις επενδύσεις τους να συγκεντρώνονται στην αποπληρωμή του κι όχι στην ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού.

Η έκδοση των νέων μετοχών του συλλόγου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον Αύγουστο του 2012 κάλυψαν μέρος από τα χρέη, ενώ μετά από νέα αναχρηματοδότηση τους τον Μάιο του 2013, οι ετήσιοι τόκοι έπεσαν στις 10 εκατ. λίρες.

Τον Ιανουάριο η ομάδα ξόδεψε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 37,1 εκατ. λιρών για την απόκτηση του Χουάν Μάτα από την Τσέλσι, ενώ η ανανέωση του συμβολαίου του Γουέιν Ρούνεϊ της κοστίζει πλέον ένα βδομαδιάτικο της τάξης των 300.000 λιρών.

Μέσα σε όλα μένει να διευκρινιστεί και η ηγεμονική αποζημίωση του απολυμένου Μόγιες, η οποία με βάση τα βρετανικά δημοσιεύματα θα φτάσει από τα 4 έως τα 8 εκατ. λίρες!

Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη εξυπηρέτησης των χρεών, είναι αδύνατο να υπολογίσει κάποιος κατά πόσο οι ιδιοκτήτες θα δώσουν βάση στην ενδυνάμωση του ρόστερ με σκοπό την άμεση επιστροφή της ομάδας στην κορυφή της Premier League. Το μόνο βέβαιο είναι πως αν η αγωνιστική κατρακύλα συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν, τότε η εμπορικότητα της United θα αντιμετωπίσει ένα άνευ προηγουμένου limit down.

(Ημ/νία δημοσίευσης: 22-4-2014)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on April 22, 2014 by in FortuneGreece.com and tagged .
%d bloggers like this: