Βασίλης Σαμούρκας

Δημοσιογράφος, New Media, Digital Journalism

Συνέντευξη με έναν Φιλόσοφο Που Ζωγραφίζει με Σκιές

Συστήνεται ως Teodosio Sectio Aurea, ή απλώς ως Θεοδόσιος. Πινέλο του είναι το μέταλλο, τα καλώδια και οι χάντρες. Κανβάς του ένας λευκός τοίχος. Κι αντί για χρώματα, παιχνιδίζει με χάρη στον κόσμο των σκιών. Τις λεπτές αυτές φιγούρες που πηγάζουν από την απόλυτη πηγή της δημιουργίας. Το φως· που παντρεύει τη σιλουέτα μιας Ισπανίδας χορεύτριας φλαμένκο με τη φρίκη του πολέμου της Γκερνίκα, και μεταλαμπαδεύει την απόλυτη έκφραση της δημιουργίας του Ανθρώπου του Βιτρούβιου στην ασύγκριτη ομορφιά της «Sakura», της γιαπωνέζικης ανθισμένης κερασιάς.

Όλα αυτά συνθέτουν μια φιλοσοφία ζωής, την οποία ο ίδιος επέλεξε να βγάλει από μέσα του πριν από δύο χρόνια, ξεκινώντας ένα ταξίδι σε μια τέχνη που γεννήθηκε μέσα από την εμπειρία του στην επεξεργασία του μετάλλου.

VICE: Τι σημαίνει το Teodosio Sectio Aurea; Γιατί δεν χρησιμοποιείς το πραγματικό σου όνομα;

Teodosio Sectio Aurea: Το όνομα μου ΕΙΝΑΙ Teodosio Sectio Aurea και σκοπός μου να προσφέρω τις υπηρεσίες τού μεσολαβητή μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, μέχρι να παραβιάσω το δικό σας σύστημα αντίληψης! Sectio Aurea σημαίνει «Χρύση Τομή» στα λατινικά. Είναι ένας χρυσός κανόνας. Το τέλειο στην αρμονία, η χρυσή τομή σε όλα. Δες το σαν έναν κώδικα. Ο Σωκράτης έλεγε «δεν είμαι Αθηναίος, δεν είμαι Έλληνας, είμαι πολίτης του κόσμου». Πιστεύω πως δεν έχει σημασία το όνομα σου και ποιος λένε ότι είσαι. Σημασία έχει να βρεις για ποιο λόγο υπάρχεις εδώ, ποια είναι η μικρή αποστολή σου, ποιος είναι ο δρόμος σου, και τι θα αφήσεις πίσω σου. Εγώ βρήκα την αποστολή μου. Είναι η τέχνη!

Είσαι καλλιτέχνης, φιλόσοφος ή και τα δύο;

Μπορεί να είμαι καλλιτέχνης-φιλόσοφος. Μπορεί… Επειδή και τα έργα μου έχουν μια φιλοσοφική σχέση με τις σκιές. Πάντως το μυαλό μου «άνοιξε» τα τελευταία δύο χρόνια. Η τέχνη με πήγε σε άλλους κόσμους. Μπορώ να πω ότι με βοήθησε και η κρίση να αφήσω τη μεταλλουργία και να δω τα πράγματα πιο θετικά. Να σκέφτομαι και να ονειρεύομαι διαφορετικά. Άλλωστε όπως είχε πει ο Καζαντζάκης, «έχεις πινέλα, έχεις χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα».

Πώς έκανες αυτό το άλμα; Γνώριζες την τέχνη των σκιών ή την έμαθες στην πορεία;

Είμαι αυτοδίδακτος, όμως πάντοτε ένιωθα την τέχνη να με περιβάλλει. Κάποτε είδα στο ίντερνετ ένα έργο με σκιά ενός καλλιτέχνη. Είχε πολλές ατέλειες και είπα να δοκιμάσω αυτήν την τεχνική. Κι έτσι βρήκα μια πηγή ενέργειας. Ας πούμε ότι «ξύπνησα». Έγινα άλλος άνθρωπος. Υπάρχουν βέβαια κι άλλοι που φτιάχνουν σκιές κι ο καθένας έχει την δικιά του τεχνική. Εγώ όμως θέλω να τις πάω σε άλλο επίπεδο. Θα δείτε σύντομα τι εννοώ. Τα επόμενα έργα μου θα είναι πιο δύσκολα, πιο psycho. Όμως δεν φτιάχνω μόνο σκιές. Δημιουργώ και πίνακες ζωγραφικής από σύρμα, έργα από λαμαρίνα, μοντέρνα έπιπλα και φωτιστικά.

Από πού αντλείς την έμπνευσή σου;

Η έμπνευση είναι παντού! Σε όλα. Αυτοί που λένε «δεν έχω έμπνευση» ή «την περιμένω», είναι τεμπέληδες. Έμπνευση έρχεται όταν έχεις ένα πινέλο στα χέρια σου, ένα μολύβι, κι απλώς ξεκινάς τη δημιουργία. Εγώ πάντως δεν έχω κανένα πρόβλημα με την έμπνευση! Θα έλεγα έχω έναν ολόκληρο γαλαξία μέσα μου γεμάτο με έμπνευση και ιδέες.

Πόσο σου πήρε να φτιάξεις όλα αυτά τα έργα;

Κάθε έργο είναι μια μικρή ιστορία. Κάθε σκιά έχει μια φιλοσοφική σχέση με το έργο. Ας πούμε μια ελιά, ένα δεντράκι Ανδαλουσίας, «ζωγραφίζει» στον τοίχο μια χορεύτρια φλαμένκο με τη βοήθεια του φωτός. Ένα γλυπτό από 350 μπίλιες σαν σπιράλ DNA, δίνει τη σκιά του Βιτρούβιου (Βιτρούβιος Άνθρωπος). Όλες οι σκιές μου έχουνε γίνει μέσα σε δυο χρόνια. Η τεχνική μου βελτιώθηκε στην πορεία πάρα πολύ μπορώ να πω.

Υπάρχει κάποιο έργο που ξεχωρίζεις από τα υπόλοιπα;

Τρία έργα είναι τα αγαπημένα μου. Τα Guernica, Akina και Vitruvian Man. Αυτά είναι και τα πιο δύσκολα έργα, με πάρα πολλές λεπτομέρειες. Όμως πρόσεξε. Δεν είναι απλός «έργα». Έχουνε δικό τους πνεύμα. Κρύβουν μέσα τους άλλο νόημα. Η Guernica είναι γεμάτη με ενέργεια. Όταν έφτιαξα αυτό το έργο πραγματικά εξαντλήθηκα σωματικά και ψυχικά. Ξόδεψα πολύ ενέργεια, αλλά στο τέλος μού επέστρεψε περισσότερη. Μου πήρε ένα μηνά να το φτιάξω, και είναι η δεύτερη version. Η πρώτη δεν μ’ άρεσε κι αμέσως ξεκίνησα το δεύτερο έργο. Και το αποτέλεσμα το βλέπετε.

Θα δούμε στο μέλλον τις σκιές σου σε εκθέσεις;

Στο κοντινό μέλλον θα γίνουν εκθέσεις στο εξωτερικό. Του χρόνου την άνοιξη θα γίνει και μια έκθεση στην Κρήτη, με την βοήθεια της TEZ TOUR. Ετοιμάζουμε κάτι πολύ πρωτότυπο και εντυπωσιακό που δεν έχετε ξαναδεί. Τα έργα θα πάνε τους επισκέπτες σε άλλους κόσμους. Σε ένα ταξίδι στην αρχαία Ελλάδα, όπου από τις σκιές θα γεννηθούν Θεοί και Θεές. Θα βουτήξουν σαν μικρά παιδιά στο παραμύθι και μπροστά τους θα εμφανιστεί ο Φύλακας του Δέντρου της Ζωής, ο Μονόκερος, πάνω στους τοίχους της Ιταλίας. Ο Leonardo Da Vinci μπροστά τους θα μαζεύει σαν puzzle τη σκιά του DNA για να φτιάξει τον Vitruvian Man και η όμορφη Sakura με τα ανοιξιάτικα χρώματα της θα ζωγραφίσει την Akina. Το ταξίδι δεν σταματάει εδώ.  Στους ρυθμούς του φλαμένκο θα χορεύει στον τοίχο η σκιά της Ισπανίδας χορεύτριας. Επίσης θα δείτε και θα ακούσετε τη φρίκη του πολέμου από τις ασπρόμαυρες γραμμές της Guernica. Κι άλλα πολλά όμορφα έργα!

Τι θα έλεγες σε κάποιον που σκέφτεται να ακούσει το «κάλεσμα» της τέχνης;

Η συμβουλή μου είναι να πιστεύετε στον εαυτό σας. Να το ψάχνετε. Έχουμε πολύ δύναμη μέσα μας και με μια απλή ιδέα ή σκέψη μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα γύρω μας. Ο καθένας μας έχει μια μικρή αποστολή εδώ. Όποιος το θέλει πραγματικά, την αναζητεί. Κι όπως είπα και πριν, η κρίση με «ξύπνησε». Γι’ αυτό να βλέπετε θετική πλευρά σε όλα. In Art we trust. And don’t forget. You are not a drop in the ocean. You are the entire ocean in a drop!

Ακολουθείστε τον Teodosio εδώ.

Advertisements

Information

This entry was posted on August 12, 2014 by in Vice and tagged , .